0887 212 098

Зимната градина – райско кътче у дома

October 14, 2017 видяно 2873
Зимната градина – райско кътче у дома

Зимната градина е мястото, където можете да опитомите растения и да създадете своя личен рай – такъв, какъвто си го представяте. Това помещение със стъклени стени и покрив лесно се превръща в любимо място на хората, които обичат да са близо до природата, но харесват и уюта на дома си.

 

Защо да имате зимна градина

Ето няколко страхотни причини да имате такова помещение:

- стъклата не препречват изгледа навън и не прикриват панорамната гледка;

- под стъклените стени и покриви можете да отглеждате любими цветя и декоративни дървета;

- можете да създадете съвършеното зелено кътче – такова, каквото си го представяте;

- ще имате своя лична зелена градина, независимо от сезоните и климатичните условия;

- можете да контролирате температурата в помещението през цялата година;

- сред всичко това можете да вместите любимото кресло за отдих, масичка за гости или семейно кафе, дори работен кът.

Звучи примамливо, нали?

 

Къде да бъде зимната градина

На практика не е никак трудно да се сдобиете със зимна градина. Единственото, което ви е необходимо, е удобно пространство, независимо от размерите му.

Най-лесно е, ако я заложите още в архитектурния план на сградата. Така тя ще бъде на правилното място, с точните размери и с подходяща конструкция. Но можете да създадете зимна градина и на следните места:

- непокрит балкон;

- плосък покрив;

- веранда;

- допълнителна пристройка;

- отделна постройка в двора.

 

Как да я създадете

Всъщност издигането на зимна градина не е особено сложно. Помещенията се изграждат от профилни  системи, създадени специално за целта, и се остъкляват с алуминиева или PVC дограма. Единственото, което трябва да направите, е да намерите добра фирма за строителство или дограма и да опишете как си представяте помещението.

Разбира се, ако зимната градина е зададена в архитектурния план, изграждането ѝ остава задължение на строителя.

 

Как да я използвате

Не, няма да ви даваме съвети какви цветя да отглеждате, с какви мебели да обзавеждате и т.н. Но е добре да знаете, че зимната градина може да изпълнява и други функции, освен да задоволи нуждата ви от повече зеленина и светлина.

Ако е разположена на север, тя ще служи и като естествен буфер между температурата навън и тази в дома ви и така ще изпълнява енергоспестяваща функция. В северната градина почти не влизат преки слънчеви лъчи, което я прави подходяща за работно място, ателие и т.н. през цялата година.

Ако градината е на изток, значи имате перфектното място за кафе и закуска сутрин. И понеже слънцето няма да грее в нея следобед, такава градина също е подходяща за работа.

Западната зимна градина е наистина уютна през студените месеци, но е почти неизползваема през лятото, тъй като в нея ще влизат най-силните обедно-следобедни лъчи. Ако обаче осигурите подходящо озеленяване, можете да се сдобиете с приятна сянка, която да пречи на горещината да навлезе във вътрешността на дома ви. Все пак не забравяйте да осигурите достатъчно проветряване.

Ако пък изградите помещението на юг, само ще засилите плюсовете и минусите на западното разположение.

 

С какво да внимавате

Различните размери и форми на зимните градини изискват различни конструкции. Не пренебрегвайте съветите на специалистите, които сте избрали да изградят помещението. Това е единственият начин зимната ви градина да бъде не само красива и приятна, а и безопасна.