0887 212 098

Къща на един етаж срещу къща на два етажа - кой печели сблъсъка

October 22, 2017 видяно 3925
Къща на един етаж срещу къща на два етажа - кой печели сблъсъка

Времето на възрожденските двукатни къщи отдавна отмина и съвременният българин, живеещ предимно в града, като цяло привикна да живее в едноетажно жилище – в апартамент или етаж в т.нар. „кооперация”. Напоследък обаче се създава една нова вълна̀ в еднофамилното строителство – повечето ни клиенти мечтаят за самостоятелна двуетажна къща с малък двор. Дали причината за това е американският модел, който наднича постоянно през телевизионния екран, или е своеобразно завръщане към старите нашенски традиции – трудно е да определим причината.

Така или иначе пред всеки бъдещ новодомец стои един важен въпрос: дали да има жилище на един или на два етажа. В следващите редове ще поставим в пряк сблъсък тези два вида къщи, за да имате възможността да решите сами коя е по-подходяща за вас.

 

1. Застроена площ

Не е трудно да се досетите, че двуетажната къща ще заема по-малка площ от двора ви. Така ще ви остане повече място за басейн, ливада, цветна градина или детски кът.

От друга страна не забравяйте, че за двуетажната къща ще трябва да предвидите няколко допълнителни квадрантни метра, в които да поберете стълбището. Ще трябва или да направите къщата с по-голяма застроена площ, или да намалите пространството в останалите помещения.

 

2. Организация на пространството

Двата типа къщи предлагат различна организация на пространството, което води до разлики в ежедневието.

Съвременният двуетажен модел разполага на първото ниво дневната, а на второто – спалните. Така се създава по-голяма изолация и уединение за членовете на семейството.

И все пак добрите архитекти могат да създадат подобна организация и в едноетажна къща. Те ще разположат в единия ѝ край помещенията за дневна активност, а в другия ще съберат спалните. Това обаче невинаги е възможно и като цяло ежедневието в едноетажен дом е прилича доста на живота в апартамент.

 

3. Стълбището

Наличието на стълбище е един от основните козове в ръцете на любителите на едноетажни къщи. Постоянното качване и слизане, както и грижата за стълбите далеч не са по вкуса на всеки, особено ако обитателите са в напреднала възраст.

Но този проблем също може да бъде донякъде решен – просто помолете архитекта да проектира вашата спалня на долното ниво.

 

4. Гледката

Гледката пък е едно от предимствата на двуетажните домове. Няма спор, че от терасата на втория етаж ще имате далеч по-добра панорама.

И въпреки това имаме клиенти, които предпочитат да се наслаждават само на цветята в двора си и да пият кафе на верандата, вместо на балкона. Така че и тук опираме до вашите лични предпочитания.

 

5. Архитектура

Няма спор, че двуетажната къща предлага повече възможности за архитектурни ефекти. Колкото и разчупен да е проектът на едноетажен дом, високите къщи винаги изглеждат по-внушителни, а красивите елементи по фасадите им са по-добре подчертани.

 

6. Терен

Ако теренът, на който ще строите, е силно наклонен и малък, значи нямате голям избор – двуетажната къща определено ще е по-функционална за вас.

 

7. Строителство

Често ни задават въпроса кое е по-евтино – построяването на едноетажна или на двуетажна къща. Трудно е да дадем еднозначен отговор.

Двуетажната къща изисква по-малки фундамент и покрив и така спестява значителна част от разходите при строителство. Ако архитектът си е свършил работата добре, значи е разположил мокрите помещения едно над друго и е намалил дължината на ВиК инсталацията. Това обаче може да се постигне лесно и на един етаж.

От друга страна при едноетажната къща няма нужда от изливане на втора плоча и няма стълбище, което в известна степен компенсира фундамента и покрива.

В крайна сметка можем да кажем, че себестойността зависи изключително много от вида на самата къща и от работата на архитекта.

 

Ако ви е трудно да решите какъв дом да имате, заповядайте в нашия офис – ще ви осигурим безплатна консултация, която ще ви помогне да се ориентирате и да не правите сериозни компромиси с нуждите и желанията си.