0887 212 098

Как да изберем добър строител

May 31, 2017 видяно 1424
Как да изберем добър строител

Решили сте да строите дом. Вече имате парцел. Намерили сте проектант, който ви е изслушал внимателно, съобразил се е с възможностите и е създал проект на съвършеното жилище. Ред е да намерите строител, който да превърне идеята в реалност. Но какво да направите, за да изберете добър строител? Как да прецените кой ще построи наистина качествен дом, в който да живеете щастливо и безпроблемно?


В следващите редове ще ви дадем няколко напътствия, които да ви помогнат в избора на добра стоителна фирма. Помислете върху тях внимателно, за да не съжалявате по-късно.

1.Една фирма или няколко бригади.

Принципно строежът може да се извърши от една фирма, която предлага цялостно строителство, или няколко бригади, които са специализирани в отделни дейности. Препоръчваме ви да изберете някой, който може да свърши цялата работа от началото до края.


Предимствата са няколко. На първо място, няма да се налага да издирвате и договаряте няколко различни фирми, което ще ви спести доста време и нерви. На второ място, ще избегнете липсата на координация между отделните бригади, а тя може да ви създаде наистина големи проблеми. Единственото решение в такива случаи е да наемете допълнително специалист по строителен надзор. И накрая, но не по важност, ще има една-единствена фирма, която да държите отговорна за всичко и която няма как да прехвърли вината на друг.

2.Попитайте приятели.

Вероятно първо ще потърсите информация в интернет. И ще намерите много. Не забравяйте обаче, че в мрежата фирмите преди всичко рекламират себе си и на думи и снимки всички са прекрасни.


Единственият начин да сте сигурни е да научите нещо повече от първа ръка. Потърсете приятели и познати, които са строили скоро, и ги разпитайте как работи използваната от тях фирма – добра ли е предложената цена, спазили ли са сроковете, качествено ли е свършена работата, дават ли добра гаранция.

3.Вижте готова сграда.

Ако можете, посетете сграда, строена от дадената фирма. Най-добре е да не е съвсем нова. Така ще си проличи дали работата е свършена качествено и дали има заложени дефекти.

4.Поискайте оферти.

Обадете се в няколко препоръчани фирми и поискайте оферта. Цената се прави на база на количествената сметка на строително-монтажните работи, в която са описани вида и количеството на всички материали, които ще бъдат нужни за строежа на сградата.


В офертата, която ще получите, трябва да са включени цените на материалите и труда, сроковете за изпълнение и гаранционните срокове.

5.Изберете фирма.

Различните фирми ще ви дадат различна крайна сума. Вероятно една от офертите ще е със забележимо по-ниска крайна цена. Препоръчваме ви да не залагате на нея. Най-често това означава значителни компромиси в качеството на материалите или на труда. Дори да не знаете за тях в началото, с течение на времето те ще доведат до много допълнитени разходи по ремонти.


Когато избирате фирма, старайте се да откриете най-добрия баланс между вашия бюджет, предложените цени, имиджа и възможностите на строителя.


Ето, че вече сте готови – избрали сте своя строител. Когато подписвате договора, настоявайте в него да има описани материалите, цените и гаранционния срок. Не забравяйте: вашето жилище е мястото, в което ще прекарате голяма част от живота си. Дори малките компромиси могат да се превърнат в големи проблеми в бъдеще и да помрачат спокойното ви ежедневие в създадения с толкова желание и любов дом.