0887 212 098

Знаете ли какво е умна къща?

October 05, 2017 видяно 3619
Знаете ли какво е умна къща?

Разбира се, нито една къща не може да мисли вместо вас. И въпреки това умната къща е в състояние да ви обгрижва така, както не сте и сънували – стига просто да сте ѝ дали правилните нареждания. Но какво ще рече всичко това и какво всъщност „умее” така наречената умна къща? Ето малко повече информация.

 

Какво е умна къща

Това е сграда, в която са инсталирани най-различни системи за автоматизиране. Те могат да контролират отоплението, вентилацията, охранителните системи, електроуредите и т.н. по зададена от вас предварителна програма.

 

Какво може умната къща

На теория към общата система за контрол в умната къща могат да бъдат свързани всички уреди и инсталации, които могат да се управляват чрез електричество. Те могат да се включват или изключват в определени часове и в определен работен режим. Това става според предварително зададена от вас програма, в която изрично уточнявате кое как трябва да функционира. Така домът поддържа идеални условия за живот дори когато не сте вкъщи.

На практика в системата за автоматично управление могат да се включат:

- климатици;

- електрически домакински уреди – фурна, кафемашина, хлебопекарна, бойлер, пералня и т.н.

- аудио-визуална техника – телевизори, аудио системи, домашно кино, камери;

- врати с електрическо заключване;

- системи за водоподаване в дома;

- осветителни тела;

- системи за напояване;

- алармени системи.

 

Допълнителни екстри

Освен тези обичайни уреди, умните къщи могат да контролират и някои специални системи, които могат да създадат още по-приятни и здравословни условия на живот в дома. Това са:

- системи за известяване на аварии с вода, електричество и газ;

- вътрешни и външни електрически щори и завеси;

- гардероби с електрическо отваряне и затваряне;

- датчици за следене на ниво на запрашеност и замърсяване на въздуха;

- системи за контролиране на енергийните разходи, които следят за забравени включени уреди и изключват излишните, когато не сте у дома;

- системи за проследяване на жизнените показатели на обитателите, които измерват пулс, време за сън и почивка, изразходени калории и т.н.

 

Как се управлява умната къща

Всички системи се контролират от общ компютър, на който можете да зададете собствена програма за включване и изключване така, че да е удобна за начина ви на живот. Можете да управлявате дома си със стенен панел, с дистанционно управление, с глас, дори с компютър или смартфон от всяко място на света, на което имате интернет връзка.

 

Как се живее в умна къща

Изключително приятно – все едно имате домашен помощник, който се грижи за всичко, докато ви няма. Кафемашината е направила кафето, когато се събудите; лампите светват там, където влезете; климатиците се включват сами, малко преди да се приберете; фурната е изпекла ястието в такова време, че да е топло, когато се върнете от работа; щорите се спускат сами вечер и се вдигат сами сутрин; вратите се заключват и водоснабдяването се прекъсва, ако вкъщи няма никого; градината се полива сама нощем и т.н. И това са само част от възможностите, понеже на пазара постоянно се появяват нови и нови удобства, които можете да използвате.

 

Важно е да знаете, че за да имате умна къща с пълна функционалност, трябва да планирате това още при проектирането ѝ. А ако домът е вече построен, можете да инсталирате някои отделни системи, които да управляват само някои функции – например осветление или поливане, или отопление и т.н.